Een hele dag samen - Reisverslag uit Michalovce, Slowaakse Republiek van Sebastian Deelen - WaarBenJij.nu Een hele dag samen - Reisverslag uit Michalovce, Slowaakse Republiek van Sebastian Deelen - WaarBenJij.nu

Een hele dag samen

Door: Berto en Aafke

Blijf op de hoogte en volg Sebastian

15 April 2012 | Slowaakse Republiek, Michalovce

Voordat we weer een verslag doen van vandaag (zaterdag 14 april), willen we jullie eerst allemaal heel erg bedanken voor al jullie reacties op de site, de smsjes en de telefoontjes!
Erg hartverwarmend allemaal. Het doet ons erg goed dat zo ontzettend veel mensen met ons meeleven!

En dan over vandaag….
Vandaag hebben we de draad van gisteren weer opgepakt. Om 9.30 uur zijn we samen met onze tolk en de psycholoog in de auto gestapt om Sebastian op te halen. En ja hoor; op afstand zagen we onze trots al in zijn wandelwagen zitten. Wachtend op zijn kersverse papa, mama en zus (dat hij wachtend was vullen we eerlijk gezegd zelf in;-) Na hem in zijn autostoeltje te hebben gezet, kwamen we er al snel achter dat Sebastian autorijden helemaal niet gewend is. Hij keek wat angstig uit zijn oogjes en je kon zien en merken dat hij niet wist wat er ging gebeuren. Aafke is naast hem gaan zitten om hem wat gerust te stellen. Dit lukte gelukkig aardig.
Aangekomen in ons appartement zag je gelijk een blik van herkenning in zijn gezicht: ‘Aha, dit ken ik. Hier was het gisteren helemaal zo gek nog niet;-)’ We zijn met z’n viertjes op de grond gaan zitten en hebben de hele morgen met elkaar gespeeld. Met natuurlijk tussendoor wat drinken, wat rozijntjes, een schone luier enzovoort. Alles wat van Berto of Aafke bij Sebastian schijnt aan te slaan probeert Merte ook bij Sebastian uit. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer… Met af en toe enige teleurstelling hierover bij Merte…. Maar gelukkig zijn wij er dan ook voor haar om wat dingen aan haar uit te leggen, haar gerust te stellen of wat tips te geven. We beseffen dat het ook voor Merte heel erg wennen is om ineens een broertje te hebben die ook best goed weet wat en wanneer en van wie hij iets wel/niet wil.

Tegen het einde van de morgen heeft Sebastian zelf zijn boterham gegeten. Hij is een goede eter en lust vrijwel alles. Dit hebben we gehoord en ook al zelf gemerkt. Best handig;-) Vervolgens hebben we hem voor het eerst in zijn bedje (lees campingbedje) gelegd om te gaan slapen. Tja, wat overkwam hem dan nu weer? Een vreemde kamer, een vreemd bed, een vreemde trappelzak, en als je eerlijk bent; ook nog eens vreemde mensen die je naar bed brengen. Dit was dan ook de eerste keer dat we twee traantjes van hem hebben gezien. Toen brak ons hart wel een beetje hoor, want we konden ons zijn verdriet heel goed voorstellen…. Berto en Merte zijn de kamer uitgegaan en Aafke is zachtjes wat liedjes voor Sebastian gaan zingen en aaide ondertussen zachtjes over zijn hoofdje. Bij Merte werkte dit ook altijd heel goed, dus het was het proberen waard bij Sebastian! Vervolgens is Aafke stapje voor stapje naar de kamerdeur geschreden en is ze heel langzaam uit de kamer weggegaan. En het resultaat was….(roffel, roffel): een Sebastian die is gaan slapen! Yes, ook bij hem werkt deze methode dus;-) En wel voor 2,5 uur, want toen pas is Sebastian wakker geworden. In alle rust, niet huilend en gelukkig ontspannen. De rest van de middag hebben we weer spelend en beschouwend doorgebracht. Ook zijn we nog buiten een stukje wezen lopen. Frisse lucht konden we wel een keer gebruiken…

En toen was de dag alweer voorbij. Na Sebastian een dikke knuffel te hebben gegeven, heeft zijn professionele moeder (zo wordt de mevrouw genoemd waar Sebastian nu nog woont) hem van ons overgenomen. Wat zal er toch allemaal, na opnieuw een dag met ons, in zijn koppie rond gaan???
In die van ons dat we moe, maar absoluut weer voldaan op de dag terugkijken!
Een dag die morgen voor herhaling vatbaar is; om 9.30 uur zien we Sebastian weer!!
En wie weet heel, heel, heel gauw wel voor altijd….

P.s.: voor degenen die dat leuk vinden, hebben we bij het verslag van 13 april nog wat extra foto’s geplaatst.

• 15 April 2012 - 08:03

Peter Holtman:

Beste Bert en Aafke,

Leuke foto's!
    Fijn dat alles voorspoedig verloopt.
    Hopelijk is het jullie kleine mannetje snel helemaal aan jullie gewend!

• 15 April 2012 - 09:29

Pieter,Ella Noa&Anna:

weer even snel kijken voor nieuwe verhalen en foto's en ja hoor: we kunnen weer helemaal meegenieten zo!
    fijne dag ook vandaag weer!!!
    xx

• 15 April 2012 - 09:43

Pa Van Deelen:

Leuk verslag. Dank zij de techniek blijven we goed op de hoogte. maar het allerleukste is natuurlijk dat hij zo te zien al begint te wennen. ik zag ook dat wat zijn haren aangaat , die lijken op opa.
    maar verder hebben jullie alla reden (en nog meer) om dankbaar te zijn. Het is wel een bijzonder idee ,ook voor ons opa en oma te zijn, maar nog even op afstand. Wij bidden God voor jullie en vergeten niet Hem ook te danken. verder alle goeds gewenst en hopelijk tot ziens voor allen. Pa

• 15 April 2012 - 10:49

Fam. Lindeman:

Lieve alle vier,
    Alweer zo ontroerend!! Wat zal er bij Sebastiaan toch allemaal door zijn hoofdje gaan?? Liefde die hij van jullie ontvangt, dat zie je aan hem dat hij daar zo van geniet. Een hele fijne en gezellige dag weer toegewenst van ons. Liefs Wouter & Renee.

• 15 April 2012 - 11:07

Familie Holtman:

Wat een geweldige foto's weer! Het ziet er zo mooi uit! Hoop dat jullie vandaag weer een mooie dat samen zullen hebben!

Liefs C,M,T,D

• 15 April 2012 - 11:16

Rebekka:

Wat fijn dat jullie al zoveel tijd met elkaar door kunnen brengen. En wat een geweldige foto's weer, echt super mooi om jullie zo samen te zien!
    Nog een hele fijne tijd gewenst daar!

Rebekka

• 15 April 2012 - 12:10

Henri & Rozali:

Wat zien jullie er allemaal toch ontspannen uit allemaal......super.
    Wat een heerlijk vrolijk ventje.
    Genieten voor ons om die foto's te bekijken.
    Tjee wat is Merte toch (letterlijk) een grote meid (valt anders niet zo op!!)
    Een voorspoedig verblijf!!

• 15 April 2012 - 12:30

Natalie:

Vandaag even al jullie mooie verslagen gelezen en de leuke en ontroerende foto's bekeken. Ik ben ontzettend blij voor jou. Wat fijn dat Sebastian zo goed op jullie reageert. Dat zal zeker een heel fijn gevoel zijn. Erg leuk om jullie zo te kunnen volgen.

Ik wens jullie een voorspoedig en fijn verblijf.

• 15 April 2012 - 12:35

Tante Nelleke:

Allereerst: ik realiseerde me, dat ik jullie niet eens gefeliciteerd heb met jullie 'harte' zoon. Mijn excuses daarvoor! Alsnog van harte onze gelukwensen!!!
    Wat een enige foto's weer en wat een heerlijk ventje! Zo te zien en te lezen hebben julllie een gezellige kennismakingstijd! Fijn hoor geniet er maar van :) Het zal ook wel intensief zijn en veel indukken geven. Ook voor Merte. Maar ook met haar lijkt het heel goed te gaan. Zo lief ze voor haar broertje is en wat een grote zus ze is voor hem. Mooi om te zien en te lezen! We wensen jullie vandaag ook weer zo'n mooie dag, samen met Merte en Sebastian. Liefs, ook weer van oom Jan.

• 15 April 2012 - 13:47

Arris En Willy:

iedere dag kijken en lezen we mee in jullie verhaal en belevenissen.
    De foto's zeggen meer dan woorden kunnen doen, het is zo mooi om daarnaar te kijken.
    't Zijn voor jullie allevier enerverende dagen, met wat spanning, afwachting, hoop, maar ook met heel veel liefde. En die liefde zien we in de foto's en daar worden wij spontaan blij van, maar we zijn ook ontroerd.
    Tot zover gaat het zo goed, zo te lezen....daarom bedankt voor de moeite die jullie doen om het thuisfront op de hoogte te houden. Jullie gaan ervoor naar een nabijgelegen hotel las ik, geweldig fijn dat het kan, want zowel voor jullie als voor iedereen hier, is deze communicatie heel veel waard.
    voor vandaag weer heel veel plezier toegewenst met de kleine man en met elkaar

• 15 April 2012 - 13:48

Marjanne:

Gefeliciteerd met jullie prachtige zoon.
    We hebben de link van jullie weblog doorgestuurd gekregen, wat super mooi om te lezen allemaal! Voor ons ook erg fijn om te lezen ter voorbereiding op onze grote reis...
    Fijne tijd nog in Slowakije!

Groeten,
    Bas en Marjanne

• 15 April 2012 - 14:49

Gerwin:

Hé Luitjes,

Het heeft even een tijdje geduurd alvoor ik/we een reactie geven. We hebben jullie wel een beetje gevolgd tussen de bedrijven door en nu is het dan even tijd voor een korte reactie.
    Jullie zullen wel veel respons krijgen op alle belevenissen en vandaar dat ik het kort hou.

Fijn dat alles goed en voorspoedig gegaan en is en dat jullie nu eindelijk Sabestian hebben mogen ontmoeten en van hem hebben mogen genieten en hem bijna mogen meenemen.
    Nog een fijne dag morgen met hem en hopen dat alle administratieve handelingen verder goed en voorspoedig verlopen!

Groet,
    Gerwin, Marga
    Timon en Wouter

• 15 April 2012 - 15:05

Juf Jolanda:

Wat een mooi mannetje en broertje. Ontroerend om jullie verhaal te lezen en dan met
    die foto's erbij, wauw. Wat zal er veel door jullie heen gaan. En Merte wat doe jij het goed zeg, je bent al echt een grote zus voor Sebastian.
    Geniet van alles, maar zo te zien doen jullie dat wel.

Lieve groetjes Juf Jolanda

• 15 April 2012 - 15:32

Gerrie Brunsveld:

Hallo allemaal,

Wat leuk om jullie zo te volgen en fijn dat 't goed gaat! Wat een leuk ventje zeg!
    We wensen julie verder een hele fijne tijd daar! Geniet ervan he!

Liefs Ben en Gerrie
    Bas, Tom en Lisette en lobke

• 15 April 2012 - 16:08

Trijnie:

Heb net ff de verslagen gelezen. Fijn dat het allemaal goed gaat. Ook hele mooie foto's.

• 15 April 2012 - 19:17

Aline:

Elke dag kijken we even op de site of er nog een nieuw verslag door jullie zijn geplaatst.
    En ja hoor, vandaag ook weer!!!
    ERG mooi en bijzonder om het allemaal te lezen en de foto's te zien.
    Ontroerend...!!!

Geniet van alle momenten!
    Zó uniek en kostbaar!!!

Liefs, Everdjan & Aline,
    Jurre

• 15 April 2012 - 20:30

Fam. Houwers:

Wat geweldig om dit te lezen en te zien! Wij zijn heel blij voor jullie, en vinden het een super leuk en schattig ventje! Geniet van deze mooie tijd.

Groetjes
    Bert en Petra
    Kelly, Tamar en Anouk.

Kelly: Sebastian, als je ooit nog eens wilde verhalen van je vader wil hebben, kom dan maar langs mij, heb een aantal leuke kampjaartjes mee gemaakt:):):)!!!

• 15 April 2012 - 20:49

(0)ma(ma) Conny:

Hallo Merte,
    Wat fijn dat je de cadeautjes uitpakken nog steeds leuk vindt. Ik heb ook echt mijn best gedaan om dingen te zoeken waar je mee kunt spelen of iets doen. Heb je al muizetrapjes gemaakt of je nagels gelakt of tatoos gezet of geborduurd of ........of komt dat allemaal nog?
    Toen oma die cadeaus kocht, dacht ik de hele tijd aan je en nu je ze steeds uit mag pakken, denk ik ook weer aan je. Ik hoop dat je er van geniet.

Kusje en een pakkerd van oma Westerterp

• 15 April 2012 - 21:17

Roelie En Erjon,:

Hallo daar,
    Wat is het supergaaf om jullie van een afstand te mogen volgen, zijn jullie toch nog een beetje dichtbij. en wat een prachtige verslagen en nog mooiere foto,s. Wat fijn dat het zo goed gaat met jullie alle vier.
    We denken veel aan jullie en hebben het er met de kinderen over hoe het daar zou zijn; antw: zie verslag en foto,s: goed dus!!
    We zien weer uit naar het volgende verslag ( nieuwsgierig he). welterusten.Liefs.

• 15 April 2012 - 22:09

De Wildenbeestjes:

Wauw!! Wat heerlijk voor jullie dat het allemaal gaat zoals het gaat; fantastisch!
    Wat fijn dat Sebastian het zo goed doet, zelfs het slapen in een onbekend bed/ onbekende omgeving, bij relatief onbekende mensen, en dat met maar twee traantjes! Wat een kanjer!
    En dan die andere kanjer; Merte. We kunnen ons heel goed voorstellen dat haar leventje helemaal op z'n kop staat! Dat is sowieso al zo als je als kind een broertje of zusje krijgt, maar dan is het voor Merte nog eens extra lastig dat ze er eentje krijgt met een eigen willetje! En na jaren van 'alle aandacht krijgen', moet ze die aandacht nu delen. En ook zij is weg uit haar vertrouwde omgeving. Pff... Da's ook niet niks voor die (toch nog) kleine meid! Aan de foto's te zien geven jullie haar ook geregeld wat quality-time. Geef haar namens ons maar een dikke kus!
    Jullie als papa en mama van twee kinderen ook heel veel wijsheid, succes, liefde gewenst!
    Geniet er van!
    We denken aan jullie! Veel liefs,
    Harald, Wieteke, Nina en Bastiaan

• 16 April 2012 - 07:00

Yvette:

Wat een geweldig goed nieuws allemaal over jullie prachtige ventje! Ben erg blij voor jullie dat het allemaal zo heerlijk verloopt en hij er zo heerlijk uit ziet!
    Liefs, Y

• 16 April 2012 - 07:30

Henk En Hanneke:

We vinden het fijn voor jullie dat alles zo spoedig verloopt.
    En zo te zien is de klik er met Sebastian en jullie zeker.
    Mooi om te zien.
    Erg leuke foto's, zo kunnen we meegenieten.

Groetjes Henk en Hanneke.